Buy-and-buildstrategie

Laat uw bedrijf groeien door overname

Wilt u uw bedrijf laten groeien? Het overnemen van één of meerdere bedrijven kan hierbij helpen. Dit wordt een buy-and-buildstrategie genoemd. De stijgende interesse in groei en overname via een buy-and-buildstrategie zien we bij Marktlink terug in de vele transacties die wij hebben begeleid.

Groeien door overnames

De buy-and-buildstrategie biedt meerdere voordelen die het een aantrekkelijke aanpak maken voor bedrijven die streven naar groei en succes:

Sterkere concurrentiepositie: door andere bedrijven over te nemen, krijgt u toegang tot hun klantenbestand, goede merkreputatie en sterke positie in de markt. Dit maakt u aantrekkelijker voor klanten, investeerders en partners.

Samenwerking: u kunt een goede samenwerking aangaan met de overgenomen bedrijven om samen nóg beter te worden.

Exit-strategieën: u heeft verschillende mogelijkheden om te kiezen hoe u uiteindelijk verder wilt gaan. Denk aan verkoop aan een groter bedrijf of naar de beurs gaan.

Minder risico: u bent minder afhankelijk van één markt, waardoor u beter beschermd bent als er iets fout gaat.

Kosten besparen: door het samenvoegen van bedrijven, kunt u geld besparen door overlappende functies te elimineren, schaalvoordelen te benutten en efficiëntieverbeteringen door te voeren. Dit kan leiden tot hogere winstmarges en een verbeterde financiële prestatie op de lange termijn.

Aantrekken van expertise en talent: een buy-and-buildstrategie biedt de mogelijkheid om snel getalenteerde mensen aan boord te krijgen. Door goede medewerkers van de overgenomen bedrijven te behouden, kunt u leren van hun kennis en ervaring, wat groei en innovatie kan stimuleren.


Kortom, een buy-and-buildstrategie is een effectieve manier om snel te groeien, kosten te besparen, risico’s te verminderen en waarde te creëren voor uw organisatie in een competitieve marktomgeving. Het versterkt uw positie, bevordert de samenwerking en maximaliseert de kansen op duurzaam succes.

Hoe financiert u een buy-and-buildstrategie

U kunt een buy-and-buildstrategie financieren door gebruik te maken van eigen vermogen, leningen, hulp van investeerders, of door niet-noodzakelijke bedrijfsonderdelen te verkopen. Vaak wordt er een private equity-partij ingeschakeld op het moment dat de strategie niet op eigen kracht kan worden uitgevoerd. Een dergelijke partij biedt jou de mogelijkheid om meerdere overnames achter elkaar te realiseren, wat de groeiplannen van jouw bedrijf aanzienlijk kan versnellen. Daarnaast profiteert u van de waardevolle kennis en expertise die private equity-bedrijven bieden op het gebied van toekomstige strategische beslissingen en de herinrichting van de organisatie om met succes te kunnen groeien.

Hoe verloopt een buy-and-buildproces?

Voor een geslaagde buy-and-buildstrategie moet een aantal stappen worden doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide marktanalyse, een due-diligenceproces en een integratieplanning. Om een succesvolle buy-and-buildstrategie op te zetten, is een goede voorbereiding van belang. Er komt veel kijken bij het proces dat hierachter schuilgaat. De specialisten van Marktlink begeleiden regelmatig ondernemers die vanuit deze strategie bedrijven aankopen om hun ambities sneller te realiseren. Kiest u ervoor om met ons het buy-and-buildtraject te doorlopen? Dan vormen we samen een team. We helpen met het bepalen van de juiste route die uiteindelijk leidt tot jouw persoonlijke doel.

Hoe weet ik of een buy-and-buildstrategie de juiste keuze is voor mijn bedrijf?

Je kunt een buy-and-buildstrategie overwegen als je jouw bedrijf wilt laten groeien of je marktpositie wilt verbeteren. Zorg er wel voor dat je de beschikking hebt over financiële middelen en bereid bent om risico’s te nemen. Als je dit proces zelf aangaat is het daarnaast belangrijk dat je veel ervaring hebt, anders is het raadzaam om een specialist in te schakelen die je hierin kan ontzorgen.

Wat is het verschil tussen een buy-and-buildstrategie en een strategische overname?

Een buy-and-buildstrategie richt zich op het werven van meerdere bedrijven om synergiën te realiseren en een grotere speler te worden, terwijl een strategische overname gericht is op het verwerven van één specifiek bedrijf om strategische doelen te bereiken.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een buy-and-buildstrategie te implementeren en resultaat zichtbaar wordt?

De tijd die hiervoor nodig is, is per bedrijf verschillend en hangt af van diverse factoren. Denk aan de complexiteit van de strategie, de branche waarin je actief bent en de specifieke omstandigheden van elke overname. Gemiddeld genomen kan het enkele jaren duren voordat tastbare resultaten worden gerealiseerd.

Meer weter over buy-and-build?

Neem contact op