Uw eigen onderneming verkopen, dat is hoe dan ook een uitdagend traject. Het is een complex proces dat vraagt om zorgvuldige planning en voorbereiding. Dat geldt zeker ook voor een verkoop aan een werknemer, ook wel management buy-out genoemd. Ook dan zijn een betrouwbare bedrijfswaardering en een helder gestructureerd verkoopproces onmisbaar.
In een management buy-out nemen een of meerdere werknemers, vaak uit het management, het bedrijf over. Het voordeel is dat zij de onderneming al goed kennen. Toch is de stap van manager naar ondernemer vaak groter dan men had verwacht.
In een management buy-in daarentegen, nemen externe kandidaten de aandelen en de leiding van uw bedrijf over. Daardoor heeft u natuurlijk keuze uit meer kandidaten en haalt u ook nieuwe kennis en impulsen binnen.
Door uw bedrijf te verkopen aan een werknemer stelt u de continuïteit van uw onderneming veilig, wat door het personeel vaak positief wordt ontvangen, omdat grote veranderingen in bedrijfscultuur, processen en structuren niet in de lijn der verwachting liggen. De lange historie met het personeel minimaliseert ook het risico dat schaarse vakmensen vertrekken of waardevolle managementervaring verloren gaat.
Maar die vertrouwdheid kan een nadeel worden. Emotionele verbondenheid en de interne focus kunnen noodzakelijke verbeteringen, en daarmee groei, in de weg staan. Een ander struikelblok voor werknemers die het bedrijf willen kopen, is de financiering. Want vaak voldoet het bedrijf op zich niet als onderpand voor een lening wanneer de prognose geen duidelijke waardevermeerdering laat zien. Daarnaast zien geldverstrekkers het feit dat werknemers meestal geen ondernemerservaring hebben als risico.
Bij de verkoop van een onderneming aan personeel is er veel om rekening mee te houden. We hebben de belangrijkste aandachtspunten bij een interne overdracht voor u samengevat:
Iemand die jarenlang heeft overtuigd als manager kan plotseling struikelen als ondernemer. Het is dus belangrijk iemands geschiktheid als ondernemer realistisch in te schatten. Uiteindelijk willen alle betrokkenen dat het bedrijf na de overname succesvol wordt gerund.
Dit is meestal de lastigste hindernis bij een management buy-out. Werknemers hebben zelden zelf de financiële middelen. Banken of investeerders moeten daarom overtuigd worden om financiering te verstrekken. De koper gaat op deze manier langdurige en serieuze financiële verplichtingen aan.
Een grondige due diligence is ook voor verkoop aan een werknemer noodzakelijk. Dit is dé manier om risico’s boven tafel te krijgen en de waarde van een bedrijf te verifiëren. Een due diligence-onderzoek omvat financiële, juridische en operationele aspecten en vormt de basis voor de uiteindelijke waardebepaling en de onderhandelingen, en tot slot ook voor de daaropvolgende bindende koopovereenkomst.
Het is goed om al vroeg in het proces te overwegen of u zich direct of geleidelijk wilt terugtrekken. U maakt de overgang waarschijnlijk gemakkelijker voor het nieuwe management als u beschikbaar blijft als contactpersoon voor klanten, partners en investeerders.
Er zijn verschillende waarderingsmethoden om de waarde van het bedrijf te bepalen. De meest voorkomende zijn op inkomsten gebaseerde waarderingsmethoden zoals de discounted cash flow-methode (DCF) of de rentabiliteitswaardemethode. Deze methoden zijn gebaseerd op de toekomstige winsten van het bedrijf en bieden een goede basis voor het bepalen van de waarde.
Als u een inschatting wilt van de waarde van uw onderneming, vul dan vrijblijvend en kosteloos onze Marktlink Multiple in.
Het kiezen van de juiste opvolger is een cruciale stap. Welke opvolging voor u de juiste is, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke wensen en ideeën voor de toekomst van het bedrijf. Maar er speelt ook een emotionele component mee bij de verkoop van het bedrijf aan een werknemer. We zijn geneigd de voorkeur te geven aan iemand die we goed kennen. Toch is het belangrijk om eerlijk tegen uzelf te zijn en u af te vragen of de kandidaat van uw voorkeur niet alleen professioneel competent is en goed bij de cultuur past, maar ook het potentieel heeft om het bedrijf succesvol te leiden.
Juist wanneer u belangrijke en emotioneel geladen beslissingen neemt, is het belangrijk te vertrouwen op advies van ervaren vakmensen. Externe expertise verschaft duidelijkheid en helpt u het verkoopproces te structureren, de waarde van het bedrijf te bepalen, risico’s te minimaliseren en onderhandelingen te voeren. Het biedt ook waardevolle hulp bij financieringskwesties.
De verkoop van een onderneming aan een werknemer vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Van het beoordelen van overnamekandidaten tot het bepalen van de verkoopprijs, grondige due diligence, het managen van het proces, het minimaliseren van risico's en het ophalen van financiering - deskundig advies betaalt zich uit.
Om zelfverzekerd door het verkoopproces te navigeren en uw wensen te realiseren, kunt u vertrouwen op de expertise en objectiviteit van Marktlink. Met meer dan 25 jaar ervaring helpen onze specialisten u graag om ervoor te zorgen dat de verkoop van uw bedrijf aan een personeelslid een duurzaam succes wordt voor u, uw bedrijf en uw opvolger. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.
Neem vrijblijvend contact met ons op.