Een bedrijf verkopen doet u niet uit de losse pols, daar is veel mee gemoeid. Het is een complex proces dat gemiddeld 6 tot 12 maanden in beslag neemt en dat u meer dan waarschijnlijk nog eerder hebt doorlopen. In zo’n geval is het geruststellend om te rekenen op professionele adviseurs die u begeleiden naar de beste deal van uw leven.
In deze fase zijn wij dé sparringpartner die samen met de ondernemer de kansen en uitdagingen onder de loep neemt. Waar wilt u staan na de (gedeeltelijke) verkoop en wat moet dat opleveren? We nemen u mee door alle stappen van opvolging. Denk onder meer aan de manier waarop de verkoop gebeurt, een uitgebreide waardebepaling tot en met het helemaal verkoopklaar maken van uw bedrijf om tot een hogere bedrijfswaarde te komen.
Welke wensen en ambities liggen er voor de toekomst, zowel voor u als de onderneming? Op welke termijn wil u verkopen en hoe staat het bedrijf er op dit moment voor? Deze vragen bespreken we tijdens het eerste oriënterende kennismakingsgesprek. Daarbij hechten we ook veel waarde aan de persoonlijke klik met het dealteam. Een bedrijf verkopen is een proces waar vaak ook heel wat emoties bij komen kijken. Onze betrokken adviseurs zorgen ook op dat vlak voor onafhankelijke ondersteuning.
De bedrijfswaarde speelt een cruciale rol in de bedrijfsverkoop voor zowel de koper als de verkopende partij. Wij gebruiken hiervoor een unieke online rekentool waarin de multiple-methode wordt aangevuld met andere relevante aspecten zoals het type bedrijf, de sector, financiële gegevens en de doelstelling van de waardebepaling. Binnen de minuut hebt u een betrouwbare en actuele schatting, gebaseerd op meer dan 1.000 deals en 40.000 calculaties per jaar. Het spreekt voor zich dat we samen bekijken hoe u de bedrijfswaarde verder kunt optimaliseren.
Uw redenen om het bedrijf te verkopen bepalen voor een groot deel ook de exit-strategie. Wilt u groeien of eerder een stap terugdoen? Zodra we uw persoonlijke beweegredenen en ambities op punt hebben gesteld, leggen we verschillende opties voor. Uit onze ervaring leerden we dat ondernemers vaak al een idee hebben van de gewenste verkoopstrategie. Toch zit tussen de opties vrijwel zeker een minder gekend scenario dat misschien wel perfect aansluit bij uw situatie.
Nu we uw wensen en de situatie van het bedrijf kennen en weten welke strategie de voorkeur heeft, is het tijd om na te denken over de mogelijke kopers. Elke dag brengen wij vraag en aanbod in de overnamemarkt bij elkaar: zo weten wij precies wat er speelt. Onze adviseurs zorgen dat het bedrijf op de beste manier in de markt wordt gezet, zodat u meerdere opties kunt verkennen voordat we tot de effectieve onderhandelingen overgaan.
De onderneming verdient natuurlijk een mooie presentatie, daarom stellen met veel zorg het informatiememorandum of bidbook op. In feite is dit een verkoopbrochure met daarin alle kenmerken van het bedrijf en de sector. Denk hierbij aan de vennootschappelijke structuur, de bedrijfsactiviteiten, het medewerkersbestand, de rol van de aandeelhouders, het financieel overzicht, de toekomstverwachtingen en risicoanalyses. Het informatiememorandum wordt altijd vertrouwelijk verstrekt om potentiële kopers en investeerders te informeren en warm te maken.
Waarschijnlijk hebt u zelf al een lijstje van mogelijke geïnteresseerden in uw onderneming. Dit vullen wij aan met de kandidaten die wij selecteerden volgens onze datagedreven werkwijze. Zodra we alle mogelijke kopers hebben opgelijst, maken we een kritische selectie die gebaseerd is op het ideale zoekprofiel en het verwachte bod. Na deze screening is het tijd om knopen door te hakken: wie gaan we concreet aanspreken? Dankzij ons grote (inter)nationale netwerk brengen wij u met gemiddeld 6 tot 10 waardevolle partijen aan tafel.
Vanaf het moment dat een bedrijf serieuze interesse toont na het telefoongesprek en het lezen van een anoniem verkoopprofiel, ondertekent de directeur in kwestie de geheimhoudingsverklaring. Dit is een juridisch document dat beide partijen verplicht om zorgvuldig en discreet om te gaan met alle informatie. Minstens zo belangrijk is de eis dat al die informatie wordt verwijderd als er geen transactie volgt na het verkooptraject. Na de ondertekening hoort de potentiële koper om welke onderneming het gaat en bezorgen wij het informatiememorandum.
De potentiële kopers met gegronde interesse willen uiteraard alles weten over het bedrijf. Aan de andere kant is het voor u als verkopende ondernemer ook van belangrijk om de toekomstige eigenaar grondig te leren kennen. Daarom organiseren we zogeheten managementmeetings, meestal op neutraal terrein. Uiteindelijk volgt de uitnodiging aan de potentiële koper om een bod te doen.
Onze ervaring leert ons dat u meestal op meerdere biedingen mag rekenen. Het is niet altijd zo dat het hoogste bod ook het meest aantrekkelijke is. Bepaalde voorwaarden en onderling vertrouwen hebben een al even doorslaggevende factor. Wij helpen u om het overzicht te bewaren in deze fase: er komt namelijk enorm veel informatie op u af, terwijl u steeds dichter bij de beste deal van uw leven komt. Zodra we alles hebben overwogen, komen we tot een partij met wie we het verkoopproces exclusief voortzetten.
De gemaakte principeafspraken tijdens de managementmeetings leggen we vast in een intentieverklaring, de Letter of Intent. Het gaat hier om de overnamesom, het verloop van het boekhoudkundig onderzoek, de managementovereenkomst, exclusiviteit voor verdere onderhandelingen, voorbehoud van financiering en opschortende voorwaarden. Dit juridische document is het uitgangspunt in de verdere onderhandelingen. Wij kunnen geen 100 procent garantie geven, maar in de meeste gevallen leidt de ondertekening van de intentieverklaring tot een geslaagde transactie.
De koper wil absoluut zeker zijn van een geslaagde overname. Daarom volgt er aansluitend een boekenonderzoek – de due diligence – waarin een advocaat of boekhouder alle voorwaarden en informatie nogmaals controleert op correctheid en volledigheid. Dit kan een lastige periode zijn waarin u wilt vasthouden aan het ondertussen opgebouwde vertrouwen en toeleeft naar de afronding, maar waarin u mogelijk ook veel vragen moet beantwoorden. De adviseurs van Marktlink zorgen ervoor dat dit onderzoek zo vlekkeloos mogelijk verloopt en dat eventuele gevolgen voor onverwachte prijsaanpassingen op voorhand in de intentieverklaring worden opgenomen.
Het is bijna officieel: de bedrijfsverkoop is zo goed als beklonken. In deze fase moet u geduld blijven hebben: de advocaten stellen nog alle documenten op en er wordt een datum gepland om de closing officieel te maken. Hoewel de bloemen pas aan de finish worden uitgereikt, is dit ook het uitgelezen moment waarop u nadenkt over wat u nog moet regelen en wie u allemaal op de hoogte moet brengen.
Met de controle en ondertekening van alle contracten is het verkoopproces op juridisch vlak helemaal afgerond. Samen met de koper maakt u afspraken over de officiële overdracht en de communicatie rond de bekendmaking. U draagt de aandelen over in ruil voor het aankoopbedrag en sluit hiermee een intensieve periode af.
U hebt maandenlang in het geheim toegewerkt naar dit moment. Het is nu de hoogste tijd om uw medewerkers, zakelijk netwerk en andere stakeholders te informeren. Waarschijnlijk hebt u met de koper ook afspraken gemaakt over een persbericht. Bij Marktlink werken we samen met een professioneel bureau dat persberichten opstelt en verspreidt onder relevante media. Deze service bieden wij gratis aan als onderdeel van het traject.
De champagne is ontkurkt: u hebt uw bedrijf definitief verkocht. Waarschijnlijk bent u nog wel een tijdje betrokken om uw taken af te bouwen en uw expertise over te dragen aan het nieuwe management. Toch is het vooral tijd om te genieten van uw nieuwe vrijheid.
Wilt u uw bedrijf verkopen en wilt u meer weten over het verkoopproces? Neem dan gerust contact met ons op, onze specialisten staan voor u klaar.