Liever twee jaar te vroeg dan twee jaar te laat verkopen. Vanuit die gedachte zette Marco Sombroek het verkooptraject van E.T.B. Cas Sombroek in gang. Hij was de derde en laatste generatie die aan het roer stond van het Volendamse familiebedrijf. Met behoud van identiteit gaat het electro-technisch bureau, dat ca. 120 medewerkers telt en een jaarlijkse omzet kent van ca. 25 miljoen, verder onder de vlag van VDK Groep.
Overnames van familiebedrijven naar externe kopers of investeerders brengen meestal extra sentiment met zich mee. Jelle Rutgers, die samen met Roger Loontjens het proces begeleidde, ervoer dat ook weer in dit traject. “Een bedrijf is toch een heel belangrijk onderdeel van je leven. Marco zag als jonge jongen hoe hard zijn vader moest werken als ondernemer, dat weerhield hem er niet van om het bedrijf over te nemen. Toen het duidelijk werd dat er geen vierde generatie zou komen, ging hij nadenken over de continuïteit van het installatiebedrijf.”
Voor het dealteam zijn overnametrajecten in deze sector bijna dagelijkse kost. Toch zegt dat niets over het verloop van zo’n proces. “Elke overname is anders, iedere klant heeft zijn eigen verhaal waar wij rekening mee houden. In dit geval was het prettig dat er geen grote urgentie op zat waardoor we ruim de tijd hadden om het bedrijf verkoopklaar te maken. Ook konden we Marco goed voorbereiden op wat hem te wachten stond, omdat wij door die vele overnames in de installatietechniek bekend zijn met vrijwel alle potentiële kopers.”
Die ervaring van Marktlink in de sector was voor Marco Sombroek een pluspunt. “Dit was goed te merken in het volledige traject, het dealteam heeft alles in zeer goede banen geleid. Het overnametraject vond ik best een spannend en emotioneel proces, zeker omdat het een familiebedrijf is. Ik ben heel blij met de overname door VDK Groep. Dat is een mooi resultaat na een intensief maar bovenal leuk en interessant jaar.”
“Toen duidelijk werd dat er geen vierde generatie zou komen, ging Marco nadenken over de continuïteit van het installatiebedrijf”- Jelle Rutgers, Marktlink
Voor de VDK Groep, de uiteindelijke koper, was E.T.B. Cas Sombroek een ideale onderneming. “Dit is wat zij doen, kleinere bedrijven kopen die geen concessies hoeven te doen qua naam en filosofie. Het is precies de gewenste veilige haven: voor de werknemers en klanten verandert er niets. Marco blijft gewoon aan als directeur en treedt over een aantal jaar toe tot het management van VDK Groep West-Nederland. In de tussentijd verzorgt hij de overdracht van zijn taken naar de huidige operationeel directeur.”
Dat beide partijen samen soepel tot een overeenkomst kwamen, betekent niet automatisch dat het bericht ook goed in de organisatie landt. “Zeker in zo’n hecht familiebedrijf vergt dat een zorgvuldige aanpak”, benadrukt Jelle Rutgers. “Wij hebben daar natuurlijk vaker mee te maken gehad en staan onze klant daar ook in bij. Frans van der Kolk van de VDK groep werd gelijk geïntroduceerd toen het personeel werd ingelicht. Omdat er eigenlijk niets verandert, had iedereen vrij snel vertrouwen in de overname en de toekomst van het bedrijf.”
In een tijd waarin de urgentie van duurzaamheid steeds groter wordt, groeit ook de rol van installatiebedrijven ten opzichte van bouwbedrijven. “Ze zitten veel eerder aan tafel in het bouwproces”, signaleert Jelle Rutgers. “Er is veel werk in de sector. Formeel moeten alle kantoren per 1 januari 2023 energielabel C hebben, maar dat is bijna niet te realiseren vanwege een groot personeelstekort. De enige manier om te groeien, is niet om mensen aan te nemen maar door overnames. Die consolidatie in de installatietechniek houdt voorlopig nog wel aan.
Neem vrijblijvend contact met ons op.