Het blijvende karakter van duurzaamheid in onze maatschappij heeft een gunstige invloed op bedrijven die actief zijn in deze sector. Dat bleek ook wel toen Joop Eising zijn Invent wilde verkopen. De belangstelling was erg groot en uiteindelijk zijn de vennootschappelijke entiteiten van het bedrijf uit Beilen onderdeel geworden van CAG.
Verkoop van Invent, bestaande uit Invent Advies B.V. en Kwaliteitborg B.V., betekent voor Joop Eising dat zijn bedrijf verder kan groeien en nieuwe kansen kan pakken. “Hij had daarmee vooral ook het belang van zijn medewerkers voor ogen, die krijgen nu meer ruimte om door te groeien”, vertelt Lars de Ruiter die vanuit Marktlink de deal begeleidde samen met Jeffrey Scholten, Anthony Gelici en Fleur Stout. “Het hele proces verliep bijzonder strak en soepel, mede door de goede zorgen en nauwe banden die Joop had met zijn accountant.”
In 1999 startte Joop Eising Invent, een advies- en inspectiebedrijf gericht op inspectie en advisering van energieoptimalisaties voor woningen, kantoren en ander vastgoed. Tot de klantenkring behoren woningcorporaties, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, architecten, overige gebouweigenaren en beheerders. “Jeffrey had al een paar keer contact gehad met Joop, alleen was de tijd nog niet rijp voor verkoop. Nu was dat wel het geval, steeds vaker klopten partijen pro-actief bij hem aan. Joop heeft al z’n aandelen verkocht en stapt over een half jaar definitief terug.”
“Door deze overname kunnen beide bedrijven de sterk groeiende vraag naar begeleiding bij vraagstukken op het gebied van duurzaamheid breder oppakken”- Lars de Ruiter, Marktlink
Voor CAG, een landelijk opererend bedrijf in TIC (testing, inspecting, certification) en engineering, betekent het strategische partnership dat zij zich steviger vestigen in het noordoosten van Nederland. Met Gate Invest hebben zij een financiële partner die hen helpt om de groeiambities te realiseren. “Invent is dus een schakel in hun buy-and-build-strategie”, legt Lars uit. “Door deze overname kunnen beide bedrijven de sterk groeiende vraag naar begeleiding bij vraagstukken op het gebied van duurzaamheid breder oppakken.”
Opvallend was de korte doorloopperiode van het hele overnametraject. “In vier maanden hadden we het rond, waar we normaal gesproken toch minimaal zes tot 9 maanden nodig hebben”, blikt Lars terug. “Er was niet alleen heel veel belangstelling in Invent, de variëteit in geïnteresseerde kopers was ook heel divers. Dan is het alleen maar mooi dat je zo strak en soepel van een longlist naar een shortlist kunt gaan om uiteindelijk een deal te sluiten die alleen maar winnaars kent. Dat zegt ook iets over de beweging in de markt, duurzaamheid is hot en happening.”
Die beweging blijft voorlopig nog wel even overeind, verwacht Lars. “We hebben gedurende dit proces alweer nieuwe lijntjes uitgegooid. De sector duurzaamheid is sterk versnipperd met behoorlijk wat bedrijven in het midden. Dat levert veel tractie en verschillende groeistrategieën op. Steeds vaker zien wij toch ook krachtenbundeling van bedrijven die samen een groep vormen. Nu de nieuwigheid van duurzaamheid is verdwenen en de markt stabieler wordt, ontstaat er meer ruimte om naar de toekomst te kijken en groeiambities te realiseren.”
Neem vrijblijvend contact met ons op.