Effectieve opvolgingsplanning draait om het nemen van gerichte stappen om de waarde van uw bedrijf voor de lange termijn zeker te stellen. Deze waarde hangt af van twee belangrijke elementen: continuïteit en toekomstbestendigheid.
Van die twee bent u zonder een duidelijk opvolgingsplan allerminst zeker.
In dit artikel zullen we:
Als u geen testament maakt, hebt u geen controle over wat er met uw nalatenschap gebeurt en wie ervan profiteert. Opvolgingsplanning is vergelijkbaar - als u geen maatregelen neemt voordat u verkoopt, geeft u alle controle over wat er in de toekomst met uw bedrijf gebeurt uit handen.
Opvolgingsplanning gaat voor een groot deel over leiderschap - de kennis en expertise die onmisbaar zijn voor het runnen van een bedrijf als de eigenaar de leiding niet langer op zich neemt. Dit zorgt voor de continuïteit die het bedrijf nodig heeft.
Wanneer u geen opvolgingsplan hebt, loopt u tegen een aantal belangrijke uitdagingen en risico's aan:
Met deze uitdagingen en risico’s in gedachten, doen bedrijfseigenaren en leiders er goed aan opvolgingsplanning in een zo vroeg mogelijk stadium tot prioriteit te maken. Dit geeft zekerheid, zorgt voor stabiliteit en geeft vaste vorm aan uw visie voor de toekomst.
Eén belangrijk aspect van opvolgingsplanning wordt vaak over het hoofd gezien: het gaat niet alleen over uw bedrijf in de toekomst. Het gaat ook over uw bedrijf hier en nu.
Goede planning van bedrijfsopvolging brengt veerkracht in een bedrijf. Het zorgt voor de juiste structuren, op basis van een goed begrip van hoe het bedrijf momenteel functioneert, en wat de kansen, uitdagingen, middelen en doelstellingen zijn.
De belangrijkste voordelen van opvolgingsplanning zijn:
Continuïteit is cruciaal voor een bedrijf en beschermt het tegen verstorende omstandigheden. Een bedrijf verkopen kan ontwrichtend zijn en daarom schadelijk voor het vertrouwen van klanten, stakeholders, investeerders en werknemers. Opvolgingsplanning beperkt die effecten, bevestigt de continuïteit, en versterkt zo vertrouwen, moreel en geloofwaardigheid.
Stabiliteit vraagt om praktische maatregelen om de zaken soepel te laten verlopen tijdens de overdracht van uw bedrijf. Dit heeft betrekking op belangrijke thema’s zoals leiderschap, sleutelfuncties, toegang tot gegevens en inzicht in processen en procedures.
Het scheppen van voorwaarden voor voortdurende groei maakt een bedrijf aantrekkelijk als investering voor de lange termijn. Door deze voorwaarden in te bouwen in een bedrijfsopvolgingsplan geeft u duidelijke signalen af aan potentiële kopers dat het bedrijf rendement belooft.
Wanneer u iets koopt, wilt u er zeker van zijn dat het werkt, voordat u zich vastlegt. Hetzelfde geldt voor een onderneming. Weten hoe een bedrijf ‘werkt’ en dat het toekomstbestendig is, is voor een koper een essentieel onderdeel van de waarde ervan.
De belangrijkste stappen in het proces van opvolgingsplanning zijn:
Doorlichting en voorbereiding houden in dat u objectief naar uw bedrijf kijkt, de relevante sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen boven water haalt en nadenkt over hoe u het bedrijf het beste kunt optimaliseren voor opvolging.
Houd rekening met sleutelfuncties en de bijbehorende kennis en ervaring. Zijn er hiaten in de expertise op het gebied van leiderschap en management? Voldoen de huidige processen voor alle essentiële werkzaamheden? Hoe gaat u de opgebouwde kennis binnen uw bedrijf behouden en beschermen? Kortom, hoe ziet uw bedrijf eruit zonder u?
Het tijdsbestek voor opvolging is voor elk bedrijf anders. De uitkomsten uit de doorlichtings- en voorbereidingsfase spelen daarin een grote rol, maar er kunnen externe factoren zijn om rekening mee te houden, zoals de wensen van potentiële kopers.
Een goed opvolgingsplan zet duidelijk en volledig op een rij wat er gaat gebeuren en wanneer. Het is de routekaart van de bedrijfseigenaar om uit het bedrijf te stappen en de structurele blauwdruk van het bedrijf die een potentiële koper vertrouwen geeft.
De juridische en financiële aspecten van een opvolgingsproces kunnen complex zijn. Er kunnen redenen zijn om de juridische structuur van het bedrijf om te zetten, zoals een eenmanszaak, een vof, een besloten of naamloze vennootschap.
Financieel gezien kan de waardering van het bedrijf invloed hebben op het opvolgingsplan. Ook gecompliceerde financiële kwesties op het gebied van bijvoorbeeld pensioenplannen, successierechten, vergoedingen, aandeelhoudersovereenkomsten en financiële strategieën vallen onder deze noemer.
De grootste uitdaging bij het plannen van opvolging is het vinden van de juiste opvolger. Hier hangt zoveel vanaf. De verkeerde opvolger kan het succes van het hele proces ondermijnen. Deze persoon zal een hoofdrol vervullen, met de vaardigheden en talenten om het bedrijf over te nemen en vooruit te helpen.
Andere uitdagingen komen voort uit het proces - het verzamelen van gedetailleerde en objectieve informatie, het vasthouden van een langetermijnperspectief en het managen van persoonlijkheden.
Dit laatste aspect is cruciaal. Het is moeilijk om de emotie uit bedrijfsopvolging te halen. Individuen voelen zich betrokken, of het nu gaat om eigenaren die zich voorbereiden op de verkoop of leiderschapsteams die zich voorbereiden op de overgang naar een nieuw eigenaarschap.
Daarom is het een grote uitdaging om tijdens het hele proces vertrouwen te scheppen en te behouden. Als het vertrouwen verdwijnt, bestaat het risico dat het talent, de expertise en de investering in een bedrijf volgen, waardoor het bedrijf zijn waarde verliest.
Er zijn praktische uitdagingen met betrekking tot het moreel van werknemers, het up-to-date houden van het plan en het meten van de resultaten naarmate het plan vordert.
Ook externe uitdagingen spelen mee. Markten kunnen verschuiven en economische omstandigheden zijn in beweging. Deze factoren kunnen flink druk uitoefenen op eigenaars die uit hun bedrijf willen stappen, en brengen het risico met zich mee dat de waarde daalt of dat kopers worden afgeschrikt.
Nogmaals, u kunt het belang van vertrouwen voor een succesvolle bedrijfsopvolging niet onderschatten.
Om iedereen op het juiste spoor en aan dezelfde kant te houden, is transparantie, openheid en duidelijke communicatie nodig naar alle stakeholders, tijdens het hele proces.
Hoewel planning cruciaal is voor succes, zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen dat ook. Omstandigheden en condities kunnen veranderen, wat betekent dat plannen moeten meebewegen. Concreet vraagt dat om het continu nalopen en updaten van uw opvolgingsplan naarmate het vordert.
Als gespecialiseerde fusie- en overnameadviseurs voor kmo’s helpen wij u met onze brede marktkennis bij het vinden van de ideale bedrijfsopvolger en begeleiden wij u bij het bedrijfsopvolgingsproces. Wij zijn 100% onafhankelijk met een bewezen trackrecord van meer dan 1.200 succesvolle deals.
Kenmerkend voor ons is onze persoonlijke aanpak, die de wensen van ondernemers centraal stelt en ons aanspoort de beste deal mogelijk te maken.
Bedrijfsopvolger gezocht? Samen vinden we de beste oplossing. Vul vandaag nog het contactformulier in.
Neem vrijblijvend contact met ons op.