De agri- en hortisector, in Nederland ook wel land- en tuinbouwsector genoemd, is wereldwijd zeer vooraanstaand. Met een jaarlijkse export van circa 65 miljard euro aan landbouwproducten en de hele schakel aan toeleveranciers, speelt deze sector een cruciale rol in onze economie. De groei wordt gedreven door de stijgende wereldpopulatie.
Er is veel beweging in de agri/horti, vrijwel alle bedrijven in deze sector zijn op zoek naar vernieuwing en nieuwe markten. Innovatie en digitalisering worden ingezet om productieprocessen te verbeteren en verspilling tegen te gaan, maar ook om steeds beter inzicht te krijgen in de behoeften van de klant. Door de veranderende en veeleisende marktvraag gaat ook de standaard omhoog. Dit leidt tot een betere schaalverdeling; bedrijven bewegen mee op alle innovaties. Het van oorsprong traditionele karakter verdwijnt steeds meer dankzij die innovaties. De continue ontwikkeling in de sector kan ertoe leiden dat ondernemers lastig controle houden over het bedrijf. Er is een grote investeringsdruk door toenemende concurrentie, complexe logistieke situaties en veranderingen in de wet- en regelgeving. Veelal zijn de ondernemingen familiebedrijven waarbij opvolging door de volgende generatie niet meer vanzelfsprekend is. Al deze factoren zorgen voor aanhoudende consolidatie in de agri/horti-sector. |
Wereldwijd is er meer voedsel nodig; daardoor is er ook een sterke behoefte aan grotere oppervlaktes met veel water. In Nederland zien wij een verschuiving naar glastuinbouw, zodat telen het hele jaar rond mogelijk is. De kassen worden steeds geavanceerder en technologisch ingericht. Dit is nodig omdat de beschikbaarheid van geschikte landbouwgrond terugloopt en water schaarser wordt. Milieuregulatie en duurzaamheid dragen eraan bij dat op grotere schaal betere kwaliteit voedsel wordt geproduceerd.
Ondernemingen in land- en tuinbouw worden aantrekkelijk voor private equity bedrijven omdat de toenemende digitalisering volop kansen biedt om met de complexe marktvraag om te gaan. De rol van de veiling verandert hierdoor ook, er ligt nu meer druk op de marges van handelsbedrijven. Productiebedrijven, de veredelaars, hebben steeds meer een toegevoegde waarde met hun vakspecifieke kennis en innovatiekracht. Geïnteresseerde kopers zijn bereid om daar extra voor te betalen. In een groeiende markt ontstaat er hierdoor een overnamegolf omdat steeds meer partijen instappen en samenwerken. Wij constateren dan ook dat er steeds meer gekozen wordt om via een buy-and-build-strategie de groei-ambities te realiseren.
Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook begeleiden wij regelmatig transacties van bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de land- en tuinbouwsector.
Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Neem vrijblijvend contact met ons op.